Ερωτική Δυσλειτουργία

Η καλή σεξουαλική ζωή του ζευγαριού είναι καθοριστικός παράγοντας για την διατήρηση μιας σχέσης.

Η αλήθεια είναι ότι  με την πάροδο του χρόνου εξασθενεί ή ακόμη και χάνεται η σεξουαλική επιθυμία. Το κακό είναι ότι οι γυναίκες ερμηνεύουν πολλές φορές ότι η μη  ικανοποιητική στύση του συντρόφου τους συνδυάζεται με πιθανή απόρριψη, ή ότι τις βαρέθηκε, ή ότι βρήκε κάποια άλλη ή ότι κάτι δεν κάνουν καλ, δημιουργώντας τους πολλές φορές ενοχές.

Σίγουρα  οι γυναίκες μπορούν να το κρύψουν, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους άντρες  καθώς είναι άμεσα ορατό. Αυτός είναι ένας λόγος και αφορά κυρίως τα ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί. Όμως κάποιο (ατύχημα) μπορεί να συμβεί για πολλούς και διάφορους λόγους.  Υπάρχει μία κατηγορία ανδρών που μπαίνουν  σε μια νέα σχέση και έχουν το άγχος μήπως δεν καταφέρουν να ικανοποιήσουν την σύντροφο τους.

Ένας ακόμη λόγος για μία πιθανή δυσλειτουργία είναι ο άντρας να έχει καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ, να είναι μανιώδης καπνιστής, να είναι υπέρβαρος,  να ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή ή να έχει κάποια προβλήματα υγείας. Φυσικά η ηλικία επηρεάζει γιατί μεγαλώνοντας πέφτουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, το κυριότερο όμως είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας και το καθημερινό στρεσάρισμα.

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος φόβος σε έναν άντρα από το να νιώσει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή και απογοήτευση όταν αυτό συμβεί έστω και για μία φορά.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αρκετοί άντρες οι οποίοι θέλουν ακόμη περισσότερες επιδόσεις και μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση και επιβεβαίωση για έναν άντρα, από τον του λέει η σύντροφος του ότι είναι ο μοναδικός που την έκανε να νιώσει έτσι.

Πολλοί κάνουν ευχές …εύχομαι να μη συμβεί σε μένα, εύχομαι να της αρέσει, εύχομαι να την ικανοποιήσω, εύχομαι να μπορέσω ακόμη μια φορά… 

Αλκοόλ, Ναρκωτικά επηρεάζουν την στύση;

Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ, έχει επίσης συνδεθεί με μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική σας ορμή.

Συνιστάται, ένας μέσος ενήλικος άνδρας να λαμβάνει δύο ή λιγότερα αλκοολούχα ποτά καθημερινά ή όχι περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα σε τακτική βάση.

Εκτός από το αλκοόλ, η χρήση καπνού, μαριχουάνας και παράνομων ναρκωτικών όπως τα οπιούχα έχει επίσης συνδεθεί με τη μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.

Βαρύδιο στη στύση η χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση ορίζεται ως η γενική γνώμη που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η κακή εικόνα του σώματος μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική υγεία και ευεξία συμπεριλαμβανομένης της λίμπιντο.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος σχετικά με τη σεξουαλική απόδοση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Με την πάροδο του χρόνου, τα ζητήματα αυτοεκτίμησης μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και καταχρήσεις (αλκοόλ ή ναρκωτικών), που έχουν συνδεθεί με χαμηλή λίμπιντο.

Άγχος, ο χειρότερος εχθρός της στύσης

Το άγχος και η εξάντληση έχουν αποδεδειγμένα σημαντικό αντίκτυπο στην σεξουαλική επιθυμία. Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα ορμονών σας όπως η τεστοστερόνη. Οι αρτηρίες στενεύουν σε περιόδους στρες και η μείωση αυτή της διαμέτρου περιορίζει τη ροή του αίματος και πιθανώς προκαλεί στυτική δυσλειτουργία.

Το άγχος είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Τα προβλήματα σχέσεων, το διαζύγιο, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, οι οικονομικές ανησυχίες, ένα νέο μωρό ή ένα δύσκολο και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα της ζωής που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία. Εάν αισθάνεστε ότι είστε συνεχώς κουρασμένοι, αγχωμένοι ή ανήσυχοι, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής ή να μιλήσετε με έναν γιατρό για συμβουλές.

Πόσο ασκείτε τη σεξουαλική σας επιθυμία;

Πολύ λίγη ή υπερβολική άσκηση μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνη για τη χαμηλή σεξουαλική ορμή στους άνδρες. Η ελάχιστη ή καθόλου άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση.

Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης τύπου 2, τα οποία σχετίζονται με χαμηλή λίμπιντο. Η μέτρια άσκηση είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης τη νύχτα και μειώνει το άγχος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική άσκηση έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία. Η εντατική και μακρά προπόνησης αντοχής σε τακτική βάση έχει συσχετιστεί με μειωμένη λίμπιντο στους άνδρες.

Υπνική άπνοια και προβλήματα ύπνου επηρεάζουν την στυτική δυσλειτουργία

Έχει διαπιστωθεί ότι οι μη-παχύσαρκοι άνδρες με αποφρακτική άπνοια ύπνου έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Με τη σειρά του, αυτό οδηγεί σε μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα και λίμπιντο.

Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη σε νέους, υγιείς άνδρες, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώθηκαν κατά 10 έως 15 % μετά από μια εβδομάδα περιορισμού ύπνου σε πέντε ώρες το βράδυ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα του περιορισμού του ύπνου στα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν ιδιαίτερα εμφανής μεταξύ 2:00 μ.μ. και 10:00 μ.μ. την επόμενη μέρα.

Στυτική δυσλειτουργία, απόρροια προβλημάτων υγείας

Οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία και λίμπιντο. Για παράδειγμα, μια χαμηλή λίμπιντο μπορεί να συσχετιστεί με:

• καρδιακή ασθένεια
• Διαβήτης
• Θυρεοειδοπάθειες: – όπου ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες
• καρκίνος
• μείζονα χειρουργική επέμβαση

Μιλήστε με έναν γιατρό ή έναν ειδικό εάν πιστεύετε ότι η χαμηλή λίμπιντο σας μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης ή θεραπείας.

Χρόνια νοσήματα

Η ύπαρξη των χρόνιων νοσημάτων όπως ο χρόνιος πόνος, καθιστά τη σεξουαλική επιθυμία αρκετά μειωμένη.

Ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, μπορούν να μειώσουν την παραγωγή σπέρματος ενώ άλλες χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, η χρόνια πνευμονική, καρδιακή, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια δύνανται να επηρεάσουν τη λίμπιντο.

Εάν αντιμετωπίζετε χρόνια ασθένεια, μιλήστε με έναν σύμβουλο σεξουαλικής υγείας καθώς και τον σύντροφό σας σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Κατάθλιψη & Σεξουαλική ζωή

Τα άτομα με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν μειωμένη ή πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που μπορεί να ήταν ευχάριστες στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επιθυμίας. Είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε κατάθλιψη.

Μπορούν να σας συμβουλέψουν για τις κύριες θεραπείες για την κατάθλιψη. Η χαμηλή λίμπιντο είναι επίσης μια παρενέργεια ορισμένων αντικαταθλιπτικών όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Στην περίπτωση αυτή, συζητήστε με το γιατρό σας εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά και έχετε λίγη λίμπιντο.

Ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειές σας προσαρμόζοντας τη δόση σας ή εάν αλλάξουν την αγωγή.

Φάρμακα & Στύση

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή λίμπιντο, σε αναστολή της εκσπερμάτωσης και στυτική δυσλειτουργία.

Ορισμένα κατηγορίες φαρμάκων αναφέρονται ακολούθως:

• φάρμακο για υψηλή αρτηριακή πίεση όπως οι αναστολείς ACE και οι β-αποκλειστές
• πολλοί τύποι αντικαταθλιπτικών όπως οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης
(SNRIs)
εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), όπως φλουοξετίνη (Prozac) και
σερτραλίνη (Zoloft)
• φάρμακα για επιληπτικές κρίσεις, όπως τοπιραμάτη
• φάρμακα που ονομάζονται αντιψυχωσικά, όπως η αλοπεριδόλη
• φάρμακα για διογκωμένο προστάτη, όπως το finasteride
• φάρμακα για καρκίνο του προστάτη, όπως η κυπροτερόνη (Cyproterone)

Σε κάθε περίπτωση λήψης φαρμάκου θα πρέπει να ελέγχουμε το  φυλλάδιο που το συνοδεύει ώστε να δούμε εάν στις αντενδείξεις του η χαμηλή λίμπιντο αναφέρεται ως πιθανή παρενέργεια.

Εάν πιστεύουμε ότι ένα φάρμακο επηρεάζει την σεξουαλική μας ορμή, θα πρέπει να το συζητήσουμε με τον γιατρό μας ώστε ενδεχομένος να μας προτείνει μια διαφορετική αγωγή.

Τεστοστερόνη η αντρική ορμόνη

Η τεστοστερόνη είναι από τις σημαντικότερες ορμόνες στους άνδρες και παράγεται κυρίως στους όρχεις. Είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των μυών, της οστικής μάζας και για την τόνωση της παραγωγής σπέρματος.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζουν επίσης τη σεξουαλική σας ορμή.
Τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης ποικίλουν. Οι ενήλικες άνδρες θεωρείται ότι έχουν χαμηλή τεστοστερόνη όταν τα επίπεδα της πέφτουν κάτω από 300 νανογραμμάρια ανά δεκάλιτρο (ng / dL), σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας (AUA).

Η μείωση της τεστοστερόνης είναι ένα φυσιολογική με τη γήρανση.
Μείωση της τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία.

Contact to Listing Owner

Captcha Code