Τελικά γιατί διεκόπη η διαφήμιση HapiEnd;

Ως γνωστόν μετά από αίτημα της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. προς το ΣΕΕ – Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας για τη διενέργεια ελέγχου της διαφημιστικής καμπάνιας του HAPI END, το ΣΕΕ ζήτησε τη διακοπή της τηλεοπτικής καμπάνιας του HAPI END από όλους τους πανελλαδικούς σταθμούς. Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. αναφέρει ότι στηρίχτηκε σε καταγγελίες τηλεθεατών περί σεξιστικής διαφήμισης.

Συγκεκριμένα στην επιστολή της προς το ΣΕΕ για τη διενέργεια ελέγχου η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. μεταξύ άλλων αναφέρει ότι (οι ως άνω τηλεοπτικές επικοινωνίες, οι οποίες απευθύνονται σε ηλικιωμένους άνδρες, υπόσχονται δράση και αποτελεσματικότητα του προϊόντος, αναφορικά με την επιτυχή στυτική λειτουργία και μάλιστα προκειμένου να επιβεβαιώσουν την επιτυχία της λειτουργίας του, τη συνδυάζουν με την ερωτική συνεύρεση με πολύ νεώτερες κοπέλες, δίνοντας δηλαδή την εντύπωση της απόκτησης ιδιοτήτων που ενδυνάμει προσδιορίζουν τους νέους ως προς τις αντοχές και δημιουργώντας ως αποτέλεσμα ανάλογες προσδοκίες και αναγωγές σε ηλικιωμένα άτομα. Ως εκ τούτου παραπλανούν το καταναλωτικό κοινό και μάλιστα τις ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, στις οποίες ανήκουν οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι και λόγω της πανδημίας, βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, ως απόρροια των θεμάτων υγείας, σε συνδυασμό με την απομόνωση, την κατάθλιψη, την αγχώδη διαταραχή και την ανασφάλεια που δύνανται να βιώνουν.

Κατά δεύτερον, ο τρόπος προβολής με τα σχετικά χαρακτηριστικά που σχετικώς αναφέραμε καλλιεργεί αρνητικά στερεότυπα μέσω της λανθασμένης και ιδιαίτερα επικίνδυνης «τοξικής αρρενωπότητας» και, ως εκ τούτου είναι άκρως «σεξιστική» διαφήμιση. Εν ολίγοις ενισχύει τους κινδύνους ειδικότερα που αυτή δημιουργεί μέσω της έννοιας της παραδοσιακής ιδεολογίας ανδρισμού και στη συγκεκριμένη περίπτωση σε ηλικιωμένους και την ανάγκη τους για σεξουαλική απόκριση και επιτυχή δράση σε αυτόν τον τομέα, λόγω των επερχόμενων φυσιολογικών αλλαγών, οι οποίες ορισμένες φορές τείνουν να επηρεάζουν τις σεξουαλικές τους επιδόσεις.

Επίσης, αναπαριστά τα κορίτσια ως καθαρά σεξουαλικό αντικείμενο και μάλιστα με έναν άνδρα κατά πολύ μεγαλύτερό τους, απογυμνώνει τη γυναίκα από την ανθρώπινη αξία της και την εξισώνει με αντικείμενο και εμπόρευμα. Γενικώς, αναπαράγει με λανθασμένο τρόπο τις μορφές ανδρισμού και θηλυκότητας ως πρότυπο και συγχέει με επιδεκτικό τρόπο τη πορνογραφία και δύναται να έχει ως αποτέλεσμα σεξουαλική εμμονή, ή/και άσκηση σεξουαλικής βίας. Επιπροσθέτως, η χρήση της σεξιστικής γλώσσας, μέσω υπονοούμενων, όπως ακριβώς χρησιμοποιείται στις εν λόγω διαφημίσεις, έχει αποδειχτεί σε μελέτες ότι αντιτίθεται στη θεώρηση της ισότητας των φύλων και ενισχύει το πρόβλημα της έμφυλης βίας. Επίσης, οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα βλαβερές στα παιδιά, αφού πολλά κανάλια το αναμεταδίδουν από τις 9:30 μ.μ., ώρα αρκετά δημοφιλή, και είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω του Youtube, καθώς αναπαράγει τα έμφυλα στερεότυπα, κανονικοποιεί συμπεριφορές εξάρτησης ως προς την επιτυχία της σεξουαλικής πράξης και δεν προάγει πρότυπα υγιών συντροφικών σχέσεων στα νέα παιδιά. Λόγω, όπως αναφέραμε σχετικώς, του γεγονότος ότι τα ΜΜΕ βρίσκονται σε προνομιακή θέση από την άποψη της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και δύνανται να προβάλλουν πρόσωπα και αξίες τις οποίες αναγορεύουν σε πρότυπα, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι ενισχύουν και αναπαράγουν την ετεροσεξιστική έμφυλη ιδεολογία διαφόρων μορφών ανδρισμού και θηλυκότητας, οι εν λόγω διαφημίσεις χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Οι μεμονωμένες σεξιστικές πράξεις μπορεί να φαίνονται καλοπροαίρετες μέσω του αστεϊσμού όπως παρουσιάζονται, αλλά καλλιεργούν ένα κλίμα φόβου, ανασφάλειας και στερεοτύπων ρόλων σχέσεων. Αυτό οδηγεί στην αποδοχή μιας μορφής έμμεσης βίας, κυρίως εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών. Επίσης, ο σεξισμός μπορεί να έχει πιο βλαβερές συνέπειες για ορισμένες γυναίκες και άνδρες λόγω εθνικότητας, ηλικίας, αναπηρίας, κοινωνικής προέλευσης, θρησκείας, έμφυλης ταυτότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων παραγόντων. Εν ολίγοις, η γλώσσα που παραγνωρίζει τη διάσταση του φύλου ή που κάνει διακρίσεις, ενισχύει τις σεξιστικές στάσεις και συμπεριφορές. Επίσης, δημιουργεί ένα εξευτελιστικό, ταπεινωτικό ή προσβλητικό περιβάλλον, καθ’ ότι διατηρεί και ενισχύει τα στερεότυπα φύλου με τη μορφή της σεξιστικής συμπεριφοράς, μέσω και των σχολίων και αστείων που ανταλλάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δύο διαφημίσεις. Επιπλέον, με τα στερεότυπα σεξιστικών συμπεριφορών που προβάλλουν στο κοινό συντελούν, έστω και χωρίς πρόθεση, στην αύξηση των κρουσμάτων βίας, όπως έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας εναντίον γυναικών αλλά και πρόσφατα λόγω της πανδημίας, καθ’ ότι έχει διαπιστωθεί σε πρόσφατες μελέτες αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Εν κατακλείδι, οι εν λόγω διαφημίσεις είναι αθέμιτες και προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ως τούτου θα πρέπει η εταιρεία να προβεί στην άμεση απόσυρσή τους.»

Δείτε το αίτημα του ΕΚΠΟΙΖΩ για τη διακοπή της διαφήμισης του HapiEnd εδώ

Τα σχόλια δικά σας……………………

Αίτημα Ελέγχου Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Α.Π.191/23-11-2020

Προς το

Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας

Πρωτοβάθμια Επιτροπή

ΑΙΤΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αιτών τον έλεγχο: ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ-Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, που εδρεύει στην οδό Στουρνάρη 17, 10683, Αθήνα και εκπροσωπείται νόμιμα. Τηλ. Επικοινωνίας: 210-3304444, e-mail: [email protected]

Ελεγχόμενος: BELHORIZON ENTERPRISE LTD,Τεπελενίου, 13, 8010, Πάφος,

Κύπρος. Διαφημιστική Επικοινωνία “HAPI END” Website: https://www.hapiend.gr/

Ελεγχόμενη επικοινωνία*:

1) Προωθητική ενέργεια-Διαφήμιση:

-https://www.youtube.com/watch?v=GDluaS11Dco

– https://www.youtube.com/watch?v=3xCMg9LfQW8

2) Στην ιστοσελίδα της εταιρείας:

-https://www.hapiend.gr/
-https://www.hapiend.gr/advertisement/
-https://www.hapiend.gr/blog/
-https://www.hapiend.gr/dir/playboy/

3) Κανάλι στο youtube:

https://www.youtube.com/channel/UCXHUJmx01dR1QsDBB9eaz3w

Προϊόν στο οποίο αφορά η επικοινωνία: α) HAPI END Giousef Μεγάλο Αστέρι

β) HAPI END Giousef Εσύ είσαι ντροπαλός?

Εισαγωγή (εάν χρειάζεται): Tο HAPI END έχει μόνιμη τηλεοπτική παρουσία σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, τόσο με διαφημιστικά σποτ, όσο και με παρουσία σε διάφορες εκπομπές, επίσης σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, τοπικής αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας και στον έντυπο τύπο.

Οι ως άνω τηλεοπτικές επικοινωνίες, οι οποίες απευθύνονται σε ηλικιωμένους άνδρες, υπόσχονται δράση και αποτελεσματικότητα του προϊόντος, αναφορικά με την επιτυχή στυτική λειτουργία και μάλιστα προκειμένου να επιβεβαιώσουν την επιτυχία της λειτουργίας του τη συνδυάζουν με την ερωτική συνεύρεση με πολύ νεώτερες κοπέλες, δίνοντας δηλ. την εντύπωση της απόκτησης ιδιοτήτων που εν δυνάμει προσδιορίζουν τους νέους ως προς τις αντοχές και δημιουργώντας ως αποτέλεσμα ανάλογες προσδοκίες και αναγωγές σε ηλικιωμένα άτομα. Ως εκ τούτου παραπλανούν το καταναλωτικό κοινό και μάλιστα τις ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες στις οποίες ανήκουν οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι και λόγω της πανδημίας, βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, ως απόρροια των θεμάτων υγείας, σε συνδυασμό με την απομόνωση, κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή και την ανασφάλεια που δύνανται να βιώνουν. Ο περιορισμός λόγω πανδημίας, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, μπορεί να έχει βαριές συνέπειες στην ψυχική υγεία και συνδέεται με την έξαρση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπαγόμαστε και εμείς ως χώρα, για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Χαρακτηριστικά, τα πρώτα αποτελέσματα της πρόσφατης Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Μελέτη COH-FIT) στον πληθυσμό της Ελλάδας επικεντρώνονται στη υψηλή επίπτωση της πανδημίας στο στρες, τη μοναξιά και το θυμό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό επιδείνωσης των επιπέδων του στρες, το οποίο, έφτασε στο 96%. Επίσης, το υψηλότερο ποσοστό επιδείνωσης των επιπέδων της μοναξιάς -έφτασε στο 96%- παρουσίασαν οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών). Επιπροσθέτως, να επισημάνουμε ότι η επικοινωνία προϊόντων που συνδέεται με θέματα διατροφής και υγείας, καθ’ ότι το διαφημιζόμενο προϊόν ανήκει στην κατηγορία των συμπληρωμάτων διατροφής υπάγεται σε συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται με εξαιρετική προσοχή, δεδομένου ότι λόγω έλλειψης εξειδικευμένων γνώσεων, τυχόν ασαφείς, ελλιπείς ή υπερβολικοί ισχυρισμοί μπορούν εύκολα να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.

Αναφορά συγκεκριμένου υπό κρίση ισχυρισμού: Η διαφημιστική λειτουργία λόγω του εν γένει ουσιαστικού και υπεύθυνου ρόλου που διαδραματίζει ως προς την ενημέρωση της κοινής γνώμης χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και ελέγχου, ως συνέπεια για τις ως άνω διαφημίσεις θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: Κατά πρώτον, δεν εφαρμόζουν την υπ’ αρ. Σ 1551 Απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Επικοινωνίας. Συνεχίζουν να αναφέρουν και να χρησιμοποιούν τις δηλώσεις που η ως άνω Απόφαση ρητά έχει αποφασίσει ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν και να αποσυρθούν. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούν τη λέξη “φυτικό ενισχυτικό στύσης” στη διαφήμιση αλλά και στην ιστοσελίδα “Συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης”, “Είναι σημαντική για το ανοσιοποιητικό σύστημα”, “διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής από φυτικά συστατικά για τη σεξουαλική ζωή των ανδρών και των γυναικών”. Ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί υγείας και οι υποσχέσεις για δράση και αποτελεσματικότητα εξακολουθούν να υφίστανται. Κατά δεύτερον, ο τρόπος προβολής με τα σχετικά χαρακτηριστικά που σχετικώς αναφέραμε καλλιεργεί αρνητικά στερεότυπα μέσω της λανθασμένης και ιδιαίτερα επικίνδυνης “τοξικής αρρενωπότητας” και, ως εκ τούτου είναι άκρως “σεξιστική” διαφήμιση. Εν ολίγοις ενισχύει τους κινδύνους που αυτή δημιουργεί μέσω της έννοιας της παραδοσιακής ιδεολογίας ανδρισμού και ειδικότερα στη συγκεκριμένη περίπτωση σε ηλικιωμένους και την ανάγκη τους για σεξουαλική απόκριση και επιτυχή δράση σε αυτόν τον τομέα, λόγω των επερχόμενων φυσιολογικών αλλαγών  οι οποίες ορισμένες φορές τείνουν να επηρεάζουν τις σεξουαλικές τους επιδόσεις. Επίσης, αναπαριστά τα κορίτσια ως καθαρά σεξουαλικό αντικείμενο και μάλιστα με έναν άνδρα κατά πολύ μεγαλύτερό τους, απογυμνώνει τη γυναίκα από την ανθρώπινη αξία της και την εξισώνει με αντικείμενο και εμπόρευμα. Γενικώς, αναπαράγει με λανθασμένο τρόπο τις μορφές ανδρισμού και θηλυκότητας ως πρότυπο και συγχέει με επιδεκτικό τρόπο τη πορνογραφία και δύναται να έχει ως αποτέλεσμα σεξουαλική εμμονή, ή/και άσκηση σεξουαλικής βίας. Επιπροσθέτως, η χρήση της σεξιστικής γλώσσας, μέσω υπονοούμενων, όπως ακριβώς χρησιμοποιείται στις εν λόγω διαφημίσεις, έχει αποδειχτεί σε μελέτες ότι αντιτίθεται στη θεώρηση της ισότητας των φύλων και ενισχύει το πρόβλημα της έμφυλης βίας. Επίσης, οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα βλαβερές στα παιδιά, αφού πολλά κανάλια το αναμεταδίδουν από τις 9:30 μ.μ., ώρα αρκετά δημοφιλή, και είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω του Youtube, καθώς αναπαράγει τα έμφυλα στερεότυπα, κανονικοποιεί συμπεριφορές εξάρτησης ως προς την επιτυχία της σεξουαλικής πράξης και δεν προάγει πρότυπα υγιών συντροφικών σχέσεων στα νέα παιδιά. Λόγω, όπως αναφέραμε σχετικώς, του γεγονότος ότι τα ΜΜΕ βρίσκονται σε προνομιακή θέση από την άποψη της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και δύνανται να προβάλλουν πρόσωπα και αξίες τις οποίες αναγορεύουν σε πρότυπα, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι ενισχύουν και αναπαράγουν την, ετεροσεξιστική έμφυλη ιδεολογία διαφόρων μορφών ανδρισμού και θηλυκότητας, οι εν λόγω διαφημίσεις χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Οι μεμονωμένες σεξιστικές πράξεις μπορεί να φαίνονται καλοπροαίρετες μέσω του αστεϊσμού όπως παρουσιάζονται, αλλά καλλιεργούν ένα κλίμα φόβου, ανασφάλειας και στερεοτύπων ρόλων σχέσεων. Αυτό οδηγεί στην αποδοχή μιας μορφής έμμεσης βίας, κυρίως εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών. Επίσης, ο σεξισμός μπορεί να έχει πιο βλαβερές συνέπειες για ορισμένες γυναίκες και άνδρες λόγω εθνικότητας, ηλικίας, αναπηρίας, κοινωνικής προέλευσης, θρησκείας, έμφυλης ταυτότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων παραγόντων. Εν ολίγοις, η γλώσσα που παραγνωρίζει τη διάσταση του φύλου ή που κάνει διακρίσεις, ενισχύει τις σεξιστικές στάσεις και συμπεριφορές. Επίσης, δημιουργεί ένα εξευτελιστικό, ταπεινωτικό ή προσβλητικό περιβάλλον, καθ’ ότι διατηρεί και ενισχύει τα στερεότυπα φύλου με τη μορφή της σεξιστικής συμπεριφοράς, μέσω και των σχολίων και αστείων που ανταλλάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δύο διαφημίσεις. Επιπλέον, με τα στερεότυπα σεξιστικών συμπεριφορών που προβάλλουν στο κοινό συντελούν, έστω και χωρίς πρόθεση, στην αύξηση των κρουσμάτων βίας, όπως έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας εναντίον γυναικών αλλά και πρόσφατα λόγω της πανδημίας, καθ’ ότι έχει διαπιστωθεί σε πρόσφατες μελέτες αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Εν κατακλείδι, οι εν λόγω διαφημίσεις είναι αθέμιτες και προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ως τούτου θα πρέπει η εταιρεία να προβεί στην άμεση απόσυρσή τους.

Αιτιολογία αμφισβήτησης ισχυρισμού, άρθρα που προσβάλλονται:

α) Σύμφωνα με το Νόμο 2251/1994 “Προστασία των καταναλωτών”:

– Άρθρο 1, παρ.3. Σκοπός του παρόντος νόμου είναι: α) η προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, β) η προστασία της υγείας, της ασφάλειας … ε) η διαμόρφωση υγιούς καταναλωτικής συνείδησης και προτύπων ορθής καταναλωτικής συμπεριφοράς

-Άρθρο 7 -Υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών

—-

Οι παραγωγοί και οι διανομείς οφείλουν, όταν διαθέτουν τα προϊόντα τους, να συμμορφώνονται με τους κανόνες του κοινοτικού και ελληνικού δικαίου, τα πρότυπα που έχουν θεσπισθεί για την υγεία και την ασφάλεια των προσώπων, τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση της ασφάλειας προϊόντος, τους κώδικες ορθής πρακτικής και δεοντολογίας που ισχύουν σε ένα συγκεκριμένο τομέα και τις υφιστάμενες γνώσεις και τεχνικές για την ασφάλεια, την οποία δικαιούνται ευλόγως να προσδοκούν οι καταναλωτές.

-Άρθρο 7α Ψυχική υγεία των ανήλικων καταναλωτών α) Οι προμηθευτές υποχρεούνται να διαθέτουν στην αγορά προϊόντα τα οποία, ως εκ του προορισμού, της χρήσης ή των συνθηκών διάθεσης δεν ενέχουν κινδύνους για την ψυχική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων. Ως προϊόντα τα οποία ενέχουν κινδύνους για την ψυχική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων θεωρούνται ιδίως τα προϊόντα τα οποία: α) προκαλούν στους ανηλίκους, ανασφάλεια ή φόβο, β) παροτρύνουν, άμεσα ή έμμεσα, σε επιθετική συμπεριφορά και ειδικότερα σε χρήση ή άσκηση βίας ,γ) προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δ) προτρέπουν στην υιοθέτηση προτύπων συμπεριφοράς που δεν συνάδουν με τους ηθικούς και νομικούς, κανόνες της σύγχρονης κοινωνίας ….,ε) καλλιεργούν διακρίσεις λόγω φυλής, φύλου, θρησκείας, ιθαγένειας, αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, στ) παροτρύνουν σε εθισμούς και δραστηριότητες που είναι επιβλαβείς για τους ίδιους, ζ) εγείρουν άμεσα ή έμμεσα, πρόωρα, τον ερωτισμό μέσω λεκτικών ή εικονικών αναπαραστάσεων με σεξουαλικά μηνύματα που δεν συνάδουν με την εικόνα της παιδικής ηλικίας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής ή αναπαράγουν έμφυλα στερεότυπα, η) εξοικειώνουν, άμεσα ή έμμεσα, τους ανηλίκους με ανήθικες ή ασεβείς πράξεις.

-Άρθρο 9α Ορισμοί

—–

στ) επαγγελματική ευσυνειδησία, το μέτρο της ειδικής τεχνικής ικανότητας και μέριμνας που ευλόγως αναμένεται να επιδεικνύει ένας προμηθευτής προς τους καταναλωτές, κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στην έντιμη πρακτική της αγοράς ή και στη γενική αρχή της καλής πίστης, στον τομέα δραστηριοτήτων του προμηθευτή

-Άρθρο 9γ. Απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών: 1. Απαγορεύονται οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που υιοθετούνται πριν, κατά τη διάρκεια και ύστερα από εμπορική συναλλαγή που σχετίζεται με συγκεκριμένο προϊόν.2. Μια εμπορική πρακτική είναι αθέμιτη, όταν είναι αντίθετη προς τις απαιτήσεις επαγγελματικής ευσυνειδησίας και στρεβλώνει ουσιωδώς ή ενδέχεται να στρεβλώσει ουσιωδώς την οικονομική συμπεριφορά του μέσου καταναλωτή, στον οποίο φθάνει ή στον οποίο απευθύνεται το προϊόν ή του μέσου μέλους της ομάδας, όταν μια εμπορική πρακτική απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα καταναλωτών

-Άρθρο 9δ Παραπλανητικές πράξεις: 1. Μια εμπορική πρακτική θεωρείται παραπλανητική όταν περιλαμβάνει εσφαλμένες πληροφορίες και είναι, συνεπώς, αναληθής ή, όταν, με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής παρουσίασής της, παραπλανά ή ενδέχεται να παραπλανήσει το μέσο καταναλωτή, ακόμα και εάν οι πληροφορίες είναι, αντικειμενικά, ορθές όσον αφορά ένα ή περισσότερα από τα στοιχεία τα οποία παρατίθενται κατωτέρω και, ούτως ή άλλως, τον οδηγεί ή ενδέχεται να τον οδηγήσει να λάβει απόφαση συναλλαγής την οποία, διαφορετικά, δεν θα ελάμβανε. Τα στοιχεία αυτά είναι: α) η ύπαρξη ή η φύση του προϊόντος, β) τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος, όπως είναι …., τα οφέλη, …..β) Σύμφωνα με τον Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας

-Άρθρο 2, Γενικές αρχές επιχειρηματικής συμπεριφοράς των προμηθευτών: Η επιχειρηματική συμπεριφορά των προμηθευτών διέπεται από τον σεβασμό: (α) Των γενικών και ειδικών διατάξεων της κείμενης ενωσιακής και ελληνικής νομοθεσίας. (β) Των γενικών και ειδικών αρχών του δικαίου και, ιδίως, των αρχών της προστασίας του καταναλωτή, της καλής πίστης, της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας. (γ) Της προσωπικότητας, της ιδιωικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, της υγείας, της ασφάλειας, της συμβατικής και της εν γένει οικονομικής ελευθερίας, της προστασίας των ανηλίκων και των πάσης φύσης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού (ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, κ.ά.). Η επιχειρηματική συμπεριφορά των προμηθευτών εξασφαλίζει την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών και λαμβάνει μέριμνα για την εξάλειψη κάθε διάκρισης και εμποδίου σε βάρος των ατόμων με αναπηρία στην πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες. Οι προμηθευτές επιδεικνύουν ευπρέπεια, εντιμότητα, επαγγελματική ευσυνειδησία, ενδιαφέρον για τα έννομα αγαθά του καταναλωτή, που επηρεάζονται ή, ενδέχεται να επηρεαστούν από τη συναλλακτική σχέση, και συνεργάζονται πρόθυμα για την επίτευξη του σκοπού της σύμβασης …

-Άρθρο 10. Προστασία ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού 1. Κατά την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους στην αγορά, οι προμηθευτές δρουν με γνώμονα τηνπροστασία και τις κατά περίπτωση ιδιαίτερες ανάγκες επικοινωνίας, ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των ανηλίκων, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία και των υπόλοιπων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. 2. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο εκμετάλλευση της ευπιστίας, της ευαισθησίας και της έλλειψης εμπειρίας των ανήλικων, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία για εμπορικούς σκοπούς προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών. Οι προμηθευτές προβαίνουν σε προσεκτικές, ακριβείς και αντικειμενικές περιγραφές των προϊόντων και υπηρεσιών που απευθύνονται σε τέτοια άτομα κατά τρόπο εύληπτο και κατανοητό, ώστε να μην τα παραπλανούν όσον αφορά το πραγματικό μέγεθος, την αξία, τη φύση, τον σκοπό, την ανθεκτικότητα, την απόδοση και την τιμή του εκάστοτε διαφημιζόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας.

γ) Επίσης, η ΚΥΑ Υ1/Γ.Π.127962/03, σύμφωνα με την οποία (άρθρ. 6, παρ. 2) η επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση των συμπληρωμάτων διατροφής δεν πρέπει να αποδίδει στα προϊόντα αυτά ιδιότητες πρόληψης, αγωγής ή θεραπείας ανθρώπινης νόσου, ούτε να αναφέρει τέτοιες ιδιότητες.

δ) Στον Κανονισμό (ΕΚ) 1924/2006, σύμφωνα με τον οποίο (αρθρ. 2, παρ.5) ορίζεται ότι ισχυρισμός υγείας είναι κάθε ισχυρισμός που δηλώνει, υπονοεί ή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ μιας κατηγορίας τροφίμων, ενός τροφίμου ή ενός συστατικού και της υγείας. Επιπλέον, στον ίδιο Κανονισμό (αρθρ.13, παρ.1) προβλέπεται ότι, ισχυρισμοί υγείας οι οποίοι περιγράφουν ή αναφέρονται στο ρόλο μιας θρεπτικής ή άλλης ουσίας στην αύξηση, την ανάπτυξη και τις λειτουργίες του οργανισμού επιτρέπονται εάν και μόνον εάν  περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας του Κανονισμού (Ε.Ε.) 432/2012., ενώ διευκρινίζεται (αρθρ.10, παρ.3) ότι η αναφορά σε γενικά, μη προσδιοριζόμενα, ευεργετικά αποτελέσματα της θρεπτικής ουσίας ή του τροφίμου στο σύνολο της υγείας ή στην ευεξία ως αποτέλεσμα μιας καλής κατάστασης υγείας επιτρέπεται να γίνεται μόνον εάν συνοδεύεται από ένα συγκεκριμένο ισχυρισμό υγείας, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο του Κανονισμού (Ε.Ε.) 432/2012.

στ) Σύμφωνα με το ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο ο εκάστοτε εγκεκριμένος ισχυρισμός υγείας θα πρέπει να αποδίδεται με σαφήνεια στο συστατικό για το οποίο έχει εγκριθεί και όχι στο προϊόν, εφόσον βέβαια το συστατικό υπάρχει στο προϊόν στην απαιτούμενη από τους όρους χρήσης του Κανονισμού περιεκτικότητα. Τέλος, προσκρούει στα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 8, 18 παρ. 2,3 των Γενικών Αρχών του ΕΚΔ-Ε και στο άρθρο 4 του Παραρτήματος 8 – Περί Συμπληρωμάτων Διατροφής του ΕΚΔ-Ε

Άλλα σχόλια – Συμπέρασμα

Έχει κοινοποιηθεί αντίστοιχη καταγγελία και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Υπογραφή (ονοματεπώνυμο) εκπροσώπων

Παναγιώτα Καλαποθαράκου,

Νομικός – Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Τηλ. 21Ο 330 44 44

Παρασκευή Τζέγκα

Νομικός Σύμβουλος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

,

Τηλ. 21Ο 330 44 44

* Επισυνάπτεται το διαφημιστικό υλικό (καταχώρηση, screenshot)__

Ερωτική Δυσλειτουργία

Η καλή σεξουαλική ζωή του ζευγαριού είναι καθοριστικός παράγοντας για την διατήρηση μιας σχέσης.

Η αλήθεια είναι ότι  με την πάροδο του χρόνου εξασθενεί ή ακόμη και χάνεται η σεξουαλική επιθυμία. Το κακό είναι ότι οι γυναίκες ερμηνεύουν πολλές φορές ότι η μη  ικανοποιητική στύση του συντρόφου τους συνδυάζεται με πιθανή απόρριψη, ή ότι τις βαρέθηκε, ή ότι βρήκε κάποια άλλη ή ότι κάτι δεν κάνουν καλ, δημιουργώντας τους πολλές φορές ενοχές.

Σίγουρα  οι γυναίκες μπορούν να το κρύψουν, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους άντρες  καθώς είναι άμεσα ορατό. Αυτός είναι ένας λόγος και αφορά κυρίως τα ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί. Όμως κάποιο (ατύχημα) μπορεί να συμβεί για πολλούς και διάφορους λόγους.  Υπάρχει μία κατηγορία ανδρών που μπαίνουν  σε μια νέα σχέση και έχουν το άγχος μήπως δεν καταφέρουν να ικανοποιήσουν την σύντροφο τους.

Ένας ακόμη λόγος για μία πιθανή δυσλειτουργία είναι ο άντρας να έχει καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ, να είναι μανιώδης καπνιστής, να είναι υπέρβαρος,  να ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή ή να έχει κάποια προβλήματα υγείας. Φυσικά η ηλικία επηρεάζει γιατί μεγαλώνοντας πέφτουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, το κυριότερο όμως είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας και το καθημερινό στρεσάρισμα.

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος φόβος σε έναν άντρα από το να νιώσει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή και απογοήτευση όταν αυτό συμβεί έστω και για μία φορά.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αρκετοί άντρες οι οποίοι θέλουν ακόμη περισσότερες επιδόσεις και μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση και επιβεβαίωση για έναν άντρα, από τον του λέει η σύντροφος του ότι είναι ο μοναδικός που την έκανε να νιώσει έτσι.

Πολλοί κάνουν ευχές …εύχομαι να μη συμβεί σε μένα, εύχομαι να της αρέσει, εύχομαι να την ικανοποιήσω, εύχομαι να μπορέσω ακόμη μια φορά… 

Αλκοόλ, Ναρκωτικά επηρεάζουν την στύση;

Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ, έχει επίσης συνδεθεί με μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική σας ορμή.

Συνιστάται, ένας μέσος ενήλικος άνδρας να λαμβάνει δύο ή λιγότερα αλκοολούχα ποτά καθημερινά ή όχι περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα σε τακτική βάση.

Εκτός από το αλκοόλ, η χρήση καπνού, μαριχουάνας και παράνομων ναρκωτικών όπως τα οπιούχα έχει επίσης συνδεθεί με τη μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.

Βαρύδιο στη στύση η χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση ορίζεται ως η γενική γνώμη που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η κακή εικόνα του σώματος μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική υγεία και ευεξία συμπεριλαμβανομένης της λίμπιντο.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος σχετικά με τη σεξουαλική απόδοση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Με την πάροδο του χρόνου, τα ζητήματα αυτοεκτίμησης μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και καταχρήσεις (αλκοόλ ή ναρκωτικών), που έχουν συνδεθεί με χαμηλή λίμπιντο.

Άγχος, ο χειρότερος εχθρός της στύσης

Το άγχος και η εξάντληση έχουν αποδεδειγμένα σημαντικό αντίκτυπο στην σεξουαλική επιθυμία. Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα ορμονών σας όπως η τεστοστερόνη. Οι αρτηρίες στενεύουν σε περιόδους στρες και η μείωση αυτή της διαμέτρου περιορίζει τη ροή του αίματος και πιθανώς προκαλεί στυτική δυσλειτουργία.

Το άγχος είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Τα προβλήματα σχέσεων, το διαζύγιο, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, οι οικονομικές ανησυχίες, ένα νέο μωρό ή ένα δύσκολο και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα της ζωής που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία. Εάν αισθάνεστε ότι είστε συνεχώς κουρασμένοι, αγχωμένοι ή ανήσυχοι, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής ή να μιλήσετε με έναν γιατρό για συμβουλές.

Πόσο ασκείτε τη σεξουαλική σας επιθυμία;

Πολύ λίγη ή υπερβολική άσκηση μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνη για τη χαμηλή σεξουαλική ορμή στους άνδρες. Η ελάχιστη ή καθόλου άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση.

Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης τύπου 2, τα οποία σχετίζονται με χαμηλή λίμπιντο. Η μέτρια άσκηση είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης τη νύχτα και μειώνει το άγχος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική άσκηση έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία. Η εντατική και μακρά προπόνησης αντοχής σε τακτική βάση έχει συσχετιστεί με μειωμένη λίμπιντο στους άνδρες.

Υπνική άπνοια και προβλήματα ύπνου επηρεάζουν την στυτική δυσλειτουργία

Έχει διαπιστωθεί ότι οι μη-παχύσαρκοι άνδρες με αποφρακτική άπνοια ύπνου έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Με τη σειρά του, αυτό οδηγεί σε μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα και λίμπιντο.

Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη σε νέους, υγιείς άνδρες, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώθηκαν κατά 10 έως 15 % μετά από μια εβδομάδα περιορισμού ύπνου σε πέντε ώρες το βράδυ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα του περιορισμού του ύπνου στα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν ιδιαίτερα εμφανής μεταξύ 2:00 μ.μ. και 10:00 μ.μ. την επόμενη μέρα.

Στυτική δυσλειτουργία, απόρροια προβλημάτων υγείας

Οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία και λίμπιντο. Για παράδειγμα, μια χαμηλή λίμπιντο μπορεί να συσχετιστεί με:

• καρδιακή ασθένεια
• Διαβήτης
• Θυρεοειδοπάθειες: – όπου ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες
• καρκίνος
• μείζονα χειρουργική επέμβαση

Μιλήστε με έναν γιατρό ή έναν ειδικό εάν πιστεύετε ότι η χαμηλή λίμπιντο σας μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης ή θεραπείας.

Χρόνια νοσήματα

Η ύπαρξη των χρόνιων νοσημάτων όπως ο χρόνιος πόνος, καθιστά τη σεξουαλική επιθυμία αρκετά μειωμένη.

Ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, μπορούν να μειώσουν την παραγωγή σπέρματος ενώ άλλες χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, η χρόνια πνευμονική, καρδιακή, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια δύνανται να επηρεάσουν τη λίμπιντο.

Εάν αντιμετωπίζετε χρόνια ασθένεια, μιλήστε με έναν σύμβουλο σεξουαλικής υγείας καθώς και τον σύντροφό σας σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Κατάθλιψη & Σεξουαλική ζωή

Τα άτομα με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν μειωμένη ή πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που μπορεί να ήταν ευχάριστες στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επιθυμίας. Είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε κατάθλιψη.

Μπορούν να σας συμβουλέψουν για τις κύριες θεραπείες για την κατάθλιψη. Η χαμηλή λίμπιντο είναι επίσης μια παρενέργεια ορισμένων αντικαταθλιπτικών όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Στην περίπτωση αυτή, συζητήστε με το γιατρό σας εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά και έχετε λίγη λίμπιντο.

Ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειές σας προσαρμόζοντας τη δόση σας ή εάν αλλάξουν την αγωγή.

Contact to Listing Owner

Captcha Code
elGreek